F.A.Q

Inginkan jawapan untuk pertanyaan anda?
Sini semuanya ada.

Pilih kategori untuk memudahkan anda mencari jawapan.

Program Prihatin Ummah adalah program yang dilakukan pada setiap tahun oleh EZ Qurban bersempena dengan kehadiran bulan Ramadan. Kempen program ini dilancarkan bermula pada 01 Rejab sehingga 27 Ramadan.

 

Antara pengisian program adalah pelaksanaan Aqiqah yang terkumpul bermula 01 Rejab akan disempurnakan di bulan Ramadan, kemudian daging-daging Aqiqah tersebut akan dimasak dan diagihkan sebagai juadah berbuka puasa kepada golongan yang memerlukan.

Mengambil kesempatan untuk menggandakan pahala Ibadah Aqiqah apabila ia dilakukan di dalam bulan Ramadan, disamping itu dapat mengagihkan daging-daging aqiqah sebagai juadah berbuka puasa kepada golongan yang memerlukan.

Tiada dalil khusus mengenai hal ini. Galakan melaksanakaan Aqiqah dalam bulan Ramadan hanyalah untuk memberi peluang bagi yang belum melaksanakan aqiqah untuk diri sendiri, anak atau cucu.

 

Dan bulan Ramadan merupakan peluang terbaik untuk memberi makan orang berbuka puasa dan digandakan pahala orang yang berpuasa jika melakukan amal kebaikan dalam bulan tersebut.

Yang paling terbaik ialah disegerakan pelaksanaan Aqiqah pada hari ke-7 sepertimana yang telah diperintahkan oleh Rasulullah SAW di dalam hadis.

 

Adapun Aqiqah Ramadan merupakan satu peluang bagi yang telah terlepas melaksanakan Aqiqah samada untuk diri sendiri, anak dan cucu. Pelaksanaan di bulan tersebut memberi peluang untuk merebut pahala memberi makan orang berbuka puasa.

Info Pengurusan

Bermula 1 Rejab sehingga Ramadan, pihak Ez Qurban akan menangguhkan semua pelaksanaan aqiqah biasa (selain permintaan hari ke-7,14 & 21) dan akan dilaksanakan dalam bulan Ramadan.

 

EZ Qurban menganjurkan PROGRAM PRIHATIN UMMAH bermula Rejab sehingga akhir Ramadan.

Di dalam program ini, semua penyertaan Aqiqah akan disembelih di dalam bulan Ramadan dan daging Aqiqah tersebut akan dijadikan sebagai juadah berbuka puasa dan dijamu kepada masyarakat yang lebih memerlukan.

Laporan penuh akan diterima setelah selesai sembelihan. Pihak Ez Qurban akan memberikan sijil pelaksanaan aqiqah yang tertulis nama peserta, lokasi dan tarikh sembelihan.

Dan kami juga sertakan bukti pelaksanaan lengkap samada berbentuk video atau gambar.

Daging aqiqah akan diagihkan berdasarkan situasi di luar negara. Ada yang dimasak dan dijamu untuk berbuka puasa, dan ada yang diberikan secara mentah.

Tarikh tutup pendaftaran Program Prihatin Ummah :

 

AQIQAH MEKAH        : 1 MEI 2021 (19 Ramadan 1442)

AQIQAH RAMADAN  : 9 MEI 2021 (27 Ramadan 1442)

AQIQAH MALAYSIA   : 9 MEI 2021 (27 Ramadan 1442) 

Tidak digalakkan. Setakat ini semua pelaksanaan aqiqah Ramadan luar negara akan dilaksanakan di Tanah Haram Mekah.

Luar negara                   : Wakil EZ Qurban di luar negara.

Dalam Malaysia         : Yayasan EZ Prihatin

Setakat ini, selagi pelaksanaan aqiqah berlaku dalam bulan Ramadan, selain agihan mentah, daging sembelihan tersebut akan dijadikan juadah berbuka puasa.

Kita menganjurkan Pek Prihatin Ummah dan iftar akan diagihkan dalam bentuk pek makanan.

Ya. Setiap kos penyertaan Aqiqah para peserta sudah termasuk kos majlis Iftar.

Selepas sembelih daging akan diproses untuk dimasak dan dijadikan pek makanan supaya mudah diagih dan lebih ramai yang mendapat manfaat.

Ada sebarang soalan lain?

Jika anda tidak jumpa persoalan dan jawapan yang anda inginkan,
boleh terus hubungi kami. Kami akan memberi maklum balas secepat mungkin.