SOALAN LAZIM BERKAITAN AQIQAH DI EZQ

HUKUM & KEUTAMAAN

1. APAKAH AQIQAH ITU AMALAN TRADISI ATAU ADAT RESAM ORANG MELAYU?

Tidak. Aqiqah bukanlah amalan tradisi atau adat resam orang melayu, bahkan ia merupakan ibadah yang dianjurkan oleh Islam untuk melakukannya. Hal ini berdasarkan hadith, sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:
Setiap kelahiran bayi itu tertebus dengan aqiqahnya yang disempurnakan (sembelihan)

untuknya pada hari ke-7, dan dicukur rambutnya serta diberikan namanya.

(Sunan Abi Daud: 2838. Jami’ At-Tirmidzi: 1522)

2. KENAPA KITA PERLU MELAKSANAKAN AQIQAH?

Kerana Ibadah Aqiqah merupakan:-

  1. Hukumnya sunat mu’akkad (sunat yang sangat dituntut). Bahkan Nabi SAW sendiri melaksanakan ke atas cucunda baginda iaitu Sayyidina Hasan & Husin R.Anhuma.
  2. Sebagai tanda syukur yang tidak terhingga di atas kelahiran bayi.
  3. Mampu menyokong tumbesaran dan kecerdasan minda anak-anak.

3. SIAPAKAH YANG BERTANGGUNGJAWAB UNTUK MELAKSANAKAN AQIQAH?

Tanggungjawab melaksanakan Aqiqah ialah terletak ke atas Ibu bapa, seterusnya Datuk Nenek atau penjaga kepada si anak tersebut.

4. APAKAH JENIS HAIWAN UNTUK AQIQAH KE ATAS ANAK LELAKI & PEREMPUAN?

Sunat menyembelih 2 ekor kambing untuk Aqiqah bayi lelaki, dan seekor kambing untuk aqiqah bayi perempuan.

HUKUM & KEUTAMAAN

5. ADAKAH EZQ MELAKSANAKAN BAHAGIAN LEMBU UNTUK AQIQAH?

EZQ tiada melaksanakan Aqiqah bahagian lembu, hanya Aqiqah kambing sahaja.

6. WAKTU YANG TERBAIK UNTUK MELAKSANAKAN AQIQAH?

Sunat melaksanakan Aqiqah pada hari ke 7, (At-Tirmidzi :1522).

Sekiranya Ibubapa atau penjaga tidak sempat untuk melaksanakannya pada hari ke-7, maka ia boleh dilakukan pada hari ke 14 atau 21 dan seterusnya.

7. BOLEHKAH MELAKSANAKAN AQIQAH SETELAH DEWASA?

Boleh. Malah, jika sekiranya si anak itu telah meningkat dewasa dan mempunyai harta (berkemampuan), maka ia boleh melakukan Aqiqah tersebut ke atas dirinya sendiri. Ini adalah kerana Nabi SAW telah melakukan Aqiqah untuk dirinya sendiri setelah baginda dilantik menjadi nabi.

8. BAGAIMANAKAH UNTUK MENGURUSKAN DAGING AQIQAH?

Daging aqiqah sunat dimasak terlebih dahulu untuk dimakan bersama. Ini bermaksud daging tersebut tidak diagihkan secara mentah, sepertimana yang dilakukan terhadap daging Qurban.

Tetapi di EZ Qurban, tidak semua daging aqiqah tersebut dimasak, ada yang diagih secara mentah kepada penduduk tempatan supaya lebih ramai menerima agihan daging aqiqah tersebut.

9. BOLEHKAH SAYA MELAKSANAKAN AQIQAH UNTUK ANAK LELAKI SAYA HANYA DENGAN SEEKOR KAMBING SAHAJA, KEMUDIAN SEEKOR LAGI SAYA AKAN SEMPURNAKANNYA PADA MASA YANG LAIN?

Boleh, jika tidak mampu melaksanakan Aqiqah dengan 2 ekor kambing sekaligus. Akan tetapi, jika sudah berkemampuan, hendaklah disempurnakan sembelihan aqiqah tersebut pada masa yang lain.

10. ANAK SAYA MENINGGAL DUNIA DALAM KANDUNGAN / MENINGGAL DUNIA SEBELUM SEMPAT HARI KE-7 KELAHIRAN. PERLUKAH SAYA MELAKSANAKAN AQIQAH UNTUKNYA?

Harus melaksanakan aqiqah untuk bayi yang telah meninggal dunia sama ada ia meninggal dalam kandungan (setelah melebihi tempoh 4 bulan) atau ia meninggal dunia sebelum sempat hidup pada hari ke-7 kelahiran, sebagai tanda syukur dikurniakan kesempatan memiliki zuriat walaupun hayatnya tidak panjang. Hukum melaksanakannya harus semata-mata, tidak disunatkan sepertimana tuntutan sunat mu’akkad ke atas pelaksanaan Aqiqah yang lain.

11. SAYA ADA ANAK ANGKAT, PERLUKAH SAYA AQIQAHKAN BELIAU?

Perlu, jika anak angkat tersebut masih belum pernah diaqiqahkan lagi.