SOALAN LAZIM BERKAITAN KORBAN DI EZ QURBAN SDN BHD

1. APAKAH PENGERTIAN IBADAH KORBAN?

Korban ialah Ibadah sembelihan binatang yang dilakukan pada hari raya Aidiladha iaitu; 10 Zulhijjah (selepas selesai solat sunat Aidiladha) dan pada hari-hari Tasyrik berikutnya iaitu; 11, 12 ,13 Zulhijjah.

2. SIAPAKAH YANG DITUNTUT UNTUK MELAKSANAKAN IBADAH KORBAN?

Ibadah korban dituntut ke atas individu seperti berikut:

 1. (A) Beragama Islam
 2. (B) Baligh
 3. (C) Berakal
 4. (D) Berkemampuan
 5. (E) Merdeka (bukan golongan hamba)

3. APAKAH HUKUM MELAKSANAKAN IBADAH KORBAN?

Hukum melaksanakan Korban ialah Sunat mu’akkad – iaitu sunat yang sangat-sangat dituntut melakukannya.

4. APAKAH JENIS-JENIS KORBAN WAJIB?

Korban wajib seperti;

 1. Korban atas dasar Wasiat yang ditinggalkan oleh si mati
 2. Korban Nazar yang disandarkan pada sesuatu hajat.
 3. Korban Ta’yin, iaitu korban yang diniatkan ke atas binatang tertentu.

5. BOLEHKAH MELAKSANAKAN IBADAH KORBAN KE ATAS ORANG MENINGGAL DUNIA?

Tidak boleh. Korban hanya untuk orang yang masih hidup; kecuali korban si mati itu atas wasiat atau nazar. Diharuskan untuk melaksanakan korban atas nama waris dan diniatkan pahala korban itu sampai kepada si mati.

6. BOLEHKAH DILAKSANAKAN KORBAN UNTUK ANAK SAYA YANG MASIH KECIL?

Boleh untuk melakukan korban untuk anak kecil bagi membiasakan melaksanakan ibadah korban sebagai langkah mendidik anak itu mendekatkan diri kepada Allah. Ibubapa perlu memaklumkan kepada anak.

7. BOLEHKAH SAYA BERKORBAN HANYA SATU BAHAGIAN LEMBU UNTUK SATU KELUARGA?

Tidak boleh kerana berdasarkan hadith, bahawasanya nabi SAW menyembelih seekor unta dan seekor lembu untuk 7 orang/bahagian sahaja. Tetapi, jika hanya mampu laksanakan satu bahagian sahaja, maka diharuskan meletakkan nama ketua keluarga dan diniatkan (doa) pahala korban kepada semua ahli keluarga.

9. ADAKAH PERLU MEMBUAT AKAD PERWAKILAN?

Akad perwakilan diwajibkan untuk orang yang mewakilkan ibadah korban/akikah kepada urusetia program korban. Akad perwakilan memadai dengan niat oleh peserta korban.

10. ORANG YANG MENANGGUNG BEBAN HUTANG, ADAKAH BOLEH LAKSANAKAN KORBAN?

Jika hutang yang berpanjangan seperti bayaran rumah, bayaran kereta maka tidak termasuk dalam kategori hutang yang dimaksudkan. Hutang yang membebankan diri sehingga tidak mampu untuk membeli makanan atau barangan asas hidup maka tidak perlu untuk dia membuat korban.

11. BOLEHKAH DAGING KORBAN/AKIKAH DIMAKAN ORANG BUKAN ISLAM?

Firman Allah SWT yang bermaksud :

“Dengan yang demikian makanlah kamu dari (daging) binatang-binatang korban itu dan berilah makan kepada orang yang susah, yang fakir miskin.” – [Surah al-Haj : Ayat 28]

 

1)         Garis panduan yang telah dikeluarkan oleh Jakim (Bil 2 Tahun 2013), hukum pemberian daging qurban sunat kepada ORANG BUKAN ISLAM adalah TIDAK DIBOLEHKAN menurut pandangan ulama Mazhab Ash-Shafi‘i.

 

2)         Adapun daging korban wajib (nazar) semua ulama bersepakat HARAM diberikan kepada bukan Islam. Hal ini kerana ianya merupakan satu ibadah yang berbentuk taqarrub kepada Allah semata-mata.

 

3)         Akan tetapi, kami di Ez Qurban mengambil pendekatan DIBOLEHKAN/DIHARUSKAN untuk memberikan daging qurban sunat kepada bukan Islam dengan melihat sesuatu keadaan dan situasi. Maksud DIBOLEHKAN :

 

 1. i) 3 pandangan Ulama’ Mazhab selain Ash-Shafi’e tidak mengatakan haram (tak boleh) secara terus malah ada yang mengharuskannya.
 2. ii) Mengutamakan orang Islam yang lebih memerlukan sebelum diberikan kepada orang bukan Islam.

iii)        BUKANLAH UNTUK DIWAR-WARKAN tetapi DIBOLEHKAN atas tujuan dharurat (memelihara nyawa @ mengelak bencana) dan maslahah umum (kejiranan @ keperluan):

 1. Demi menjaga kesucian agama
 2. Bagi menyebarluaskan agama Islam ini rahmat bagi semua
 3. Menunjukkan agama kita mesra bukan Islam

 

4)         Jalan yang terbaik untuk mengelak sebarang isu & khilaf, adalah lebih baik daging qurban sunat tersebut itu dimasak dan orang bukan Islam boleh dijemput untuk makan berbanding kita mengagihkannya secara mentah.

 

5)         Adapun Akikah sunat yang kebiasaannya dagingnya dimasak DIBOLEHKAN untuk dijamu makan kepada orang Islam

12. APAKAH AMALAN SUNAT UNTUK ORANG YANG MELAKSANAKAN KORBAN?

Bermula dari 1 Zulhijjah sehingga korban dilaksanakan, orang yang berniat melaksanakan korban disunatkan untuk :

 

 • Tidak memotong rambut, kuku & menggugurkan bulu-bulu.
 • Perbanyakkan berdoa, berzikir & berdoa bermula dari 1 Zulhijjah sehingga korban dilaksanakan.

13. BOLEHKAH MENGGUNAKAN DUIT BANTUAN / SEDEKAH UNTUK MELAKSANAKAN KORBAN?

Boleh, tiada masalah.

14. PERLUKAH BUAT KORBAN LAGI? TAHUN LEPAS SAYA DAH BUAT?

Umat islam disunatkan melaksanakan ibadah korban pada setiap tahun.

15. APAKAH KORBAN YANG TERBAIK?

Korban yang terbaik dilaksanakan ditempat sendiri, disembelih sendiri dan diagihkan daging korban sendiri. Sebaik-baik haiwan korban adalah yang paling banyak daging. Haiwan terbaik ialah unta, diikuti lembu & kambing. Bilangan haiwan terbaik 7 ekor kibash (kambing).

16. BOLEHKAH DUIT ANAK-ANAK DIGUNAKAN UNTUK MELAKSANAKAN KORBAN ATAS NAMA ANAK ITU SENDIRI?

Boleh untuk mendidik anak-anak melakukan korban dengan syarat memberi tahu kepada anak bahawa duit tersebut akan digunakan untuk melaksanakan korban untuknya.

17. BOLEHKAH KITA BUAT KORBAN TETAPI TIDAK MELIHAT SEMBELIHAN?

Melihat sembelihan korban adalah satu amalan sunat untuk orang yang berkorban. Tiada masalah jika tidak melihat sembelihan bagi orang yang mewakilkan.

18. SAYA/ANAK SAYA BELUM MELAKSANAKAN AKIKAH, BOLEH TAK LAKSANAKAN KORBAN?

Ibadah akikah bukan syarat untuk seseorang melaksanaan ibadah korban kerana kedua-dua adalah ibadah yang berlainan. Jika telah hampir waktu korban, adalah lebih baik dilaksanakan ibadah korban dahulu kerana waktu korban hanya pada 10-13 Zulhijjah sahaja pada setiap tahun. Manakala akikah boleh dilaksanakan bila-bila masa. Jika berkemampuan boleh laksanakan kedua-duanya.